Er du i gang med at planlægge ferie? Skal din firbenede ven med på rejsen? Så kræver det en del planlægning og forberedelse, før ferien for alvor kan nydes. Det er nemlig ikke altid det nemmeste at rejse med en hund. Din hund kan ikke fortælle dig, hvad den har brug for, derfor er det din opgave at have styr på det hele, så i alle sammen kan få en god tur.
I denne artikel har vi samlet en række ting, som du skal overveje, inden hunden kommer med på tur. Her kan du læse om alt i forbindelse med planlægning, før du tager hunden med på på ferie.
Husk at hvis du skal på roadtrip gennem Europa eller en 10+ timers lang flyvetur med en hund, som hader transport, så er det bedre at lave hunden blive i pension eller hjemme hos en god ven.
1. Sørg for hunden har de bedste rejsemuligheder
Turen derhen bliver højst sandsynligt ikke en fornøjelse for hunden, men du kan gøre dit bedste for, at den bliver tålelig.
Hvis hunden skal med i flyet, så er det vigtig at du vælger et flyselskab, som kan håndtere rejser med kæledyr. Hvis I skal på biltur, så sørg for hunden har et behageligt sted at være i bilen. Det kan være et bur omme i bagagerummet, i hundekurven på sædet ved siden af dig, eller i dit skød, hvis du har en lille hund med på tur.
2. Husk hundepas
Hvis I rejser udenfor Danmarks grænser, så skal du læse op på reglerne i det pågældende land vedrørende hundepas. Hvis du for eksempel planlægger at tage hunden med på Mallorca, så tjek op på om hunden skal have pas med. Nogle lande påkræver et hundepas, før hunden må komme over landegrænsen. Det ville være en skam at køre hele turen sydpå for blot at vende om igen, fordi hunden ikke har fået sit pas med.
3. Tjek op på hundevenlige områder
Når hunden er med på tur, så er det måske ikke lige det 4-stjernede resort, som du skal booke jer ind på. Der er masser af hundevenlige indkvarteringer med luftemuligheder, hundeskove, parker med mere i nærheden. De fleste hunde egner sig ikke til hotellivet eller storbyferier. Derfor skal du indtænke de hundevenlige faciliteter, før I tager på tur sammen. Husk at ferien skal være behagelig for jer alle sammen, og en stresset hund er ikke nogen god rejsepartner.
4. Få styr på vaccinekrav
Her i Danmark skal hunde have x antal vacciner i deres liv. Mange af disse vacciner klares, mens hunden er hvalp. Vacciner er nødvendige, så hunden kan få et sundt og langt liv. Når du rejser, så kan der godt være påkrævet, at hunden skal have ekstra vacciner. Det afhænger af det pågældende rejsemål. D kan læse op på kravene for vacciner fødevarestyrelsens hjemmeside.
5. Tag hundefoder med hjemmefra
Det kommer til at fylde lidt ekstra i kufferten, men vi anbefaler, at du aldrig køber hundemad i udlandet. Hunde er vanedyr, og hvis din hund har vænnet sig til den danske hundekost, så skal den også blive ved med at spise det. Du kan aldrig vide dig sikker på, hvordan hundefoder er fremstillet i udlandet. Ofte vil din hunds mave blive rigtig dårlig, hvis den spiser noget, som den slet ikke er vand til.
6. Husk hundetegn og halsbånd
Selvom det er sund fornuft, at hunden altid går med hundetegn og halsbånd, så er det faktisk også lovpligtigt i mange lande. Selvom hunden er vand til at gå rundt uden halsbånd derhjemme, så skal den ALTID have det på, når I er ude og rejse. Det er naturligvis også for hundens egen sikkerhed, så hvis den løber væk, så kan den hurtigere finde hjem til dig igen.
7. Husk vand, vand og atter vand
Uanset hvor du er henne i bilen, flyet eller på gåtur, så sørg for at have masser af vand med til hunden. Hunde bliver hurtig overophedet på grund af varmen, og stress kan også lede til, at hunden har brug for mere at drikke. Din hund skal altid have masser af vand lige i nærheden, så den kan slukke tørsten på turen. Din hund kan ikke selv fortælle dig, når tørsten melder sig, men hvis tungen hænger langt ud af halsen og vejrtrækningen bliver hurtigere, så er det en indikator på, at hunden mangler vand.
8. Hold masser af pauser
Dette gælder især, hvis I er på bilferie. På de lange køreture med hunden, så skal der holdes masser af pauser. Hunden har brug for at tisse af, gå nogle korte ture og få noget frisk luft. Nogle hunde bliver også køresyge, og har brug for flere pitstop undervejs. Sørg for at tage hunden ud og få gået lidt omkring på en rasteplads eller et grønt område, før I kører videre.
9. Hunden må aldrig være alene over længere tid
Især ikke i bilen. Uanset om vinduerne er rullet helt ned, så skal hunden ikke sidde alene i bilen i mere end et par minutter. Det gælder også, hvis I er i en campingvogn, på Airbnb eller hotel med hunden. Hvis du har tage hunden med på ferie, så skal hunden også med dig ud. Du kan ikke lade hunden sidde alene i mange timer, mens du er ude og muntre dig. Især i et fremmed land bliver hunden hurtigere stresset og nervøs, især hvis den ikke er tæt på dig det meste af tiden.
10. Overvej om hunden skal blive hjemme
En ferie skal være en fornøjelse frem for alt. Hvis du skal ud og køre langt, ud og flyve eller på ferie i et utrolig varmt land, så skal du for alvor overveje, om det ikke er bedre at lade hunden blive hjemme. Det er ikke altid rart for en hund at komme med ud og rejse, selvom det kunne være rigtig hyggeligt at få den med.
I nogle tilfælde er det en bedre ide at sætte hunden i pension eller få den passet. Især hvis du rejser til en destination, som ikke har de bedste og mest hundevenlige faciliteter, så kan den hyggelige ferie blive et sandt mareridt for din hund. Din bedste ven fortjener den bedste behandling, og det er ikke altid en tur på ferie.